Mögel i badrum

Mögel i badrum är ett vanligt bekymmer.
Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel samt annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett typiskt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är dessutom ofta varma och fuktiga, då de nyttjas just till att ta varma duschar samt bad.
Mögel trivs utomordentlig i en miljö där det förekommer fukt. Sist men inte minst förekommer det också gott om mat för möglet i ett vanligt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och motbjudande. Det kan uppkomma innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga odören utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet ha lättare att tillväxa. Det kan inträffa om man har ett undermåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och lufta efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man därtill har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar (detta kan också förekomma i en pool om man inte har pool liner men det är mindre vanligt) så kan det resultera i att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man önskar, för när man väl tar bort kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt  på sitt mögelproblem i badrummet? Det första man bör uträtta är att ta reda på var möglet finns. Om man anar att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta hjälp av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig faktiskt inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att få bort möglet. Därefter tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock endast död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Stundvis är även fläckarna mycket besvärliga att få bort.

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man blir varse om det är det angeläget att se över orsakerna samt eliminera risken för att få mögel igen. Det ska förekomma bra ventilation i badrummet. Det måste även vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges grepp igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden.

Det gäller således att hålla det rent samt torrt för att undgå mögel i badrum.