Inreda med papper

Att använda papper som inredning är någonting som är ganska nytt i Europa. Papper har varit något vi har skrivit på och sedan kastat bort. Möjligen har vi använt papper som hjälp för att starta en eld i kaminen. Men i Asien har man använt papper länge både som byggmaterial och som inredning.

I de äldsta delarna av Kinesiska muren kan man hitta papper som har använts som tätningsmaterial och då har det varit använt papper som man rivit sönder och knölat in i muren. Det handlar om papper som är cirka 1000 år gammalt. I Japan så användes papper i husen som rumsavdelare och som skjutdörrar. Detta papper har behandlats på ett speciellt sätt att pappret blir både tåligt och släpper igenom ljus.

inredning papper

Papper som inredning

De japanska skjutdörrarna heter sh?ji och det är inget vanligt papper i sh?ji-dörrar. Det är ett tunt papper som släpper igenom ljus men inte tillåter insyn. Pappret i sh?ji-dörrar kallas för washi och detta papper är gjort av bark, bambu och hampa. Det ger ett tåligt papper. Träet i en skjutdörr ska vara av bambu.

Golvet som man ser tillsammans med sh?ji-dörrar kallas för tatami-mattor. Tatami-mattor har oftast storleksförhållandet 2:1 vilket ett traditionellt japanskt rum ska ha. Att ha skjutdörrar av papper sparar utrymme i de ofta ganska trånga japanska hemmen.

Papper som inredningsdetaljer

Tänker man på Japan och papper så går tankarna osökt till origami. Origami visar tydligt vad man kan göra med papper. Papper tål att vikas om och om igen utan att gå sönder och till slut på ett vackert resultat.

Man började att vika origami under 1700-talet och origami betyder just “vikt papper”. Det finns ett antal grundsätt att vika ett papper på men tillsammans finns det inga gränser för hur man kan vika papper inom origami. Med hjälp av origami kan man vika fantastiska inredningsdetaljer.

Mycket av det papper som används i Japan för inredning och inredningsdetaljer är just washi papper. Washi papper är tåligt och det kan behandlas att vara vattentåligt. Den asiatiska papperstraditionen har börjat hitta hit och du kan hitta butiker på nätet som säljer papper och färdiga inredningsdetaljer i papper.

Olika roliga sätt att använda papper på kan du läsa om hos PaperOfCourse.se
Vill du prova på den japanska papperskonsten origami så finns det många olika kurser och till slut kan man vika två papper till Yoda – “Mästare på papper vikning, du är”.